5 tips på matlåda till jobbet
5 tips på matlåda till jobbet eller plugget. Här kommer mina 5 bästa tips som går att fixa snabbt.
- En brödskiva med matig topping och sallad
- Omelett som tillagas direkt i matlådan och mikro
- Gårdagens middag
- Gröt med dadlar och mandel
- Grönsaksfräs med kesellatopping med sting
1. Brödskiva med matig topping och sallad
Jag tar en skiva rågbröd och på den brer jag ett tjockt lager av en kryddig kesellablandning. Jag brukar blanda kesella med något smakrikt som jag gillar. Det kan vara vitläk, sriracha sås, chili, senap, hackad röd lök och stenbitsrom. Det beror lite på vad jag ska ha för protein att lägga över. Det kan vara varmrökt lax, kalkonskivor, skalade räkor och skivat kokt ägg eller fårost.
Överst lägger jag en näve blandsallad från en påse och toppar med en god olivolja och flingsalt.
2. Omelett direkt i matlådan
Knäck två ägg direkt i matlådan, blanda i lite vatten eller mjölk av den sort du gillar. Krydda med salt och peppar. Häll i lite riven ost, hackad paprika eller vad du nu gillar för smak på en omelett.
Sätt på locket och skaka matlådan. Nu är den färdig för att ställa i mikron. Full effekt i 1 minut, rör runt och kör ytterligare en minut.
Försäkra dig om att din matlåda tål mikro och att bli uppvärmd. Dvs att det är en matlåda som inte innehåller giftig bisfenol som frigörs vid uppvärmning. En japansk matlåda från Bentobox innehåller inte gifter.
3. Gårdagens middag
Behöver inte någon förklaring 🙂 I bästa fall har du lagat middag som räcker till lunchen dagen efter.
4. Gröt med dadlar och mandel
Här kan du också blanda allt direkt i matlådan. 1 dl havregryn, hackade dadlar och hackad sötmandel tycker jag ger en god smak. En nypa salt behövs också.
När det är dags att äta så häller du i 2 dl vatten och skakar matlådan ordentligt.
Ställ i mikron (utan lock) och kör på full effekt ca 1,5-2 minuter.
Gröt går att variera med många olika grynsorter och smaker. Prova hackat äpple och kanel som också är en av mina favoriter. Ta med lite mjölk (havre-, soja- eller komjölk) i en burk med lock.
5. Grönsaksfräs med kesellatopping
Ta olika grönsaker och stek upp i olja eller smör. krydda ordentligt så att du får smak på grönsakerna. Jag gillar vitlök och chiliflingor.
Medan grönsakerna steks så blandar jag kesella med t.ex soltorkade tomater och mycket svartpeppar.
Grönsakerna lägger jag i min tvådelade matlåda och kesella toppingen i den andra behållaren.
Väl på jobbet så värmer jag grönsakerna och toppar därefter med den kalla och smaksatta kesellan.
Och tänk på att du sparar massor med pengar på att ta med lunchen. här kan du läsa hur vi räknat ut att du kan spara 12.000 kr per år och vuxen person.