Tropiska Japan

Tropiska Japan i samma land som till ytan är mindre än Sverige finns både tropiskt klimat och jordens näst snörikaste plats.
Om snön skrev jag en vinter, det inlägget hittar du här.

Men nu handlar det om motsatsen, tropisk värme som vi hittar i södra Japan, på ön Okinawa som också är känd för att människor uppnår ovanligt hög ålder (det har jag också skrivit om tidigare, och det hittar du här

Men värmen och stränderna har jag inte skrivit om. Okinawa är en ö som ligger en bit söder om själva Japan, 150 mil söder om fastlandet. Det var en ö som efter andra världskriget invaderades av USA, 1972 lämnades ön tillbaka till Japan. På ön pratar man Uchina guchi, eller okinawiska som inte är som japanska.
Här fiskas det och serveras fisk på alla möjliga vis.
Japanerna åker hit på semester i maj och juli då det är högsäsong. Det är en avslappnad ö och tempot är lååångsamt.
Havet är så klart att det är svårt att se var det övergår till strand. Surfare kommer gärna hit, de som inte är rädda för att skada sig på korallreven vill säga. Mellan oktober och april är det inte så många faror som lurar, men sen dyker den upp. Havsormen som gärna tar ett bett i den del av din kropp som är i vattnet.
Ormen finns naturligtvis också som en landvariant, Okinawa Habu, en huggorm som finns i regnskogen. Den räknas som en av världens giftigaste.

Här finns också Shikwasa, en citrusfrukt vi inte hittar i Europa. Den smakar mandarin och du kan få den som juice.

Här på ön bor det 1,4 miljoner innevånare. Och det är här kampsporten Karate har sitt ursprung.
Kallast är det i januari då det är ca 19 grader och sommaren toppar 30 mellan juli och september. I vattnet är det ca 29 grader under sommaren.
Fortfarande finns ett stort antal amerikanska marinsoldater, ca 30.000 och en en militärbas som USA inte vill släppa.
En dag ska jag kliva i land på denna spännande ö som verkar ha mycket att turista kring. Ormarna kan jag hoppa över.