Välj en sida

Sommarlov i Japan

Sommarlov i Japan är ca 6-7 veckor långa och börjar andra halvan av juli. I september börjar barnen igen. Så mycket helgdagar är det inte heller att hurra för.
Skolan i Japan är väldigt strikt och här är det minsann tyst och lugnt i klassrummet. Läraren pratar, eleverna lyssnar och sitter still.

I Japan börjar barnen i grundskolan vid 6 års ålder (shougaku / 小学). Kindergarten (youchien/幼稚園) är en valfri skolform men de flesta börjar youchien vid 3 års ålder, vilket innebär att skolstarten är betydligt tidigare än i Sverige.
Endast 9 års utbildning är obligatorisk och delas in i två stadier, ungefär elementära stadiet från 6 års ålder till och med tills man fyllt 12, och högstadiet upp till ungefär 16 års ålder. Gymnasiet är frivilligt, över 95% av eleverna fortsätter till gymnasiet och 97% av dessa elever går klart sin gymnasieutbildning. endast 3% gör avhopp från gymnasiet.

Nästan alla skolor, även offentliga skolor kräver att studenterna bär uniformer (seifuku / 制服). Vissa skolor har även regler som säger att eleverna måste bära sin uniform vid alla tillfällen, på eller utanför campus. Ofta är samma skolor också väldigt stränga med att alla knappar ska vara knäppta, inget nagellack, uppsatt hår, och inga korta kjolar. Vilket innebär att en del, absoluta inte alla men en del tonårstjejerna efter skoldagen rullar upp sina kjolar i midjan och kjolen åker då upp från tillåtna knälånga kjolgränsen till den otillåtna halva-låret längden.. Nedan en affisch där lärare försöker uppfostra japanska kvinnliga elever till att ha anständig längd på sina kjolar.

Skolor i världen
Japan:
När börjar man skolan: 7 år
Får man skolmat: Ja, men man betalar för den
Har man skoluniform? Ja, i många skolor
Hur långt är sommarlovet? 6 – 7 veckor
Stök i klassrummet: Japan är världsbäst på tyst i klassen. Där är det ofta så att läraren pratar och eleverna lyssnar.
Norge:
När börjar man skolan? 6 – 7 år
Skolmat: Nej, man får ta med sig egen
Skoluniform: Nej
Hur långt är sommarlovet? Sju veckor, från midsommar till mitten av augusti
Stök i klassrummet: Ungefär som i Sverige
USA:
När börjar man skolan: När man är 6 -7 år
Skolmat: Ja, men man måste betala för den
Skoluniform: I en del skolor
Sommarlov: 9 – 11 veckor
Stök i klassrum: Tystare än i Sverige, men inte lika tyst som i Japan
Storbritannien:
När börjar man skolan: 5 år
Skolmat: Ja, om man betalar för den
Skoluniform: Ja
Sommarlov: 6 veckor
Stök i klassrum: Tystare än i Sverige, men inte lika tyst som i Japan.